Forma 1 blog

Forma 1 blog

Jenson Button

2011. július 01. - f1-forma1.blog.hu

Az f1-forma1.blog.hu következő vezetője Jenson Button, a 2009-es világbajnok.

Adatok:

Név:Jenson Button

Csapat:Mclaren

Világbajnok:2009

Pole pozíció:7

Futam győzelem:10

 

Pályafutása:

Jenson Button apja aktív részese volt a motorsportnak, így az ifjabb Button is követte apját, így már 8 évesen elkezdett gokartozni. 1991-ben megnyerte a Brit gokartbajnokságot, úgy ,hogy mind a 34 versenyt ő nyerte meg. 1998-ban megnyerte a Forma-ford bajnokságot, majd átkerült a formula 3-ba, ahol 3. lett. Innen a Williams-hez vezetett az útja, ahol Sir Frank Williams leszerződtette.Első forma1-es évét 2000-ben töltötte. Év végén a 8. helyen végzett,ezzel leelőzte csapattársát, a jóval tapasztaltabb Ralf Schumachert.

A következő évben a Benettonhoz szerződött, de csak a csalódást keltő 17. helyen végzett.

A Benettont felvásárolta a Renault, így a következő évben a Renault F1-es csapatban versenyzett.Ebben az évben a 7. helyen zárt, megelőzve csapattársát, Jarno Trulli-t.A csapatfőnök, Biatore úgy döntött, hogy Fernando Alonsonak is lehetőséget kell adni, ezért Alonso került Button helyére.

2003-ban a BAR csapatba került, ahol az év végén a 9. helyen végzett.

A következő évben a BAR a Honda fejlesztéseivel nagyot ugrott előre, így már csak a Ferrari állt előttük. Jenson életében először állt fel a dobogóra, és ezt megismételte hétszer, így a kettő Ferraris, Barrichello, és Schumacher mögött végzett, a harmadik helyen.

A következő évben az FIA diszkvalifikálta a Hondát az első 3 versenyről, így Button nem indulhatott. De még így is a 9. helyen végzett.

2006-ban nagyon úgy tűnt, hogy a Honda képes lesz befogni a Renault-ot. De a vártnál alulteljesített az autó, sokszor megadta magát, majd egy új szélrendszernek köszönhetően a Honda ismét a dobogóért tudott harcolni. Az idényt 56-ponttal a hatodikként fejezte be.

2007-ben a Honda "reklámmentesítette" az autóit, nem volt rajta reklám, csak a föld golyó.

Ezzel fel akarták hívni a figyelmet a klímaváltozásra.

 

Azonban amilyen szép volt az autó, olyan rosszul működött, sokszor leállt, így Button csak 6, míg Barrichello 0 pontot szerzett a szezon végére.

2008-ban Ross Brawn érkezett a csapathoz. A szezonban ismét rosszul szerepelt az autó Button csak a 18. helye fejezte be az évet. Ekkor a Honda bejelentette, hogy eladja a csapatot, így Button vezetői állása veszélybe került.

Ross Brawn vette meg a csapatot, átkeresztelve Brawn GP-re, és megtartotta a Honda korábbi kettő versenyzőét, Buttont, és Barrichello-t. Így csapat hivatalos motorszállítója a Mercedes lett.

Az év első versenyén kettős győzelem született, ugyanis Button első, Barrichello a második helyen végzett. A Maláj nagydíjon a 1. helyről indult, de a versenyt félbeszakították, így ezt is Button nyerte. A kínai-n 3. lett, majd sorozatban 4 versenyt nyert meg. Az év végén megnyerte a világbajnokságot.

2010-ben a Mclaren-hez szerződött. És év végén az 5.helyen végzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://forma1.blog.hu/api/trackback/id/tr983031404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schumi-fan 2011.07.03. 18:16:20

Phűűűű, nagyon szép meló a sorozat, már nagyon várom, mit ír a szerző a legnagyobb királyról!!! :-))))

schumi-fan 2011.07.03. 18:18:32

Phűűűűű, mester, nagyon szép meló a sorozat, nagyon várom már a legnagyobbról szóló részt!!! :-)))
süti beállítások módosítása