Forma 1 blog

Forma 1 blog

Mire számíthatunk holnap?- Silverstone

2012. július 08. - f1-forma1.blog.hu

Sebastian Vettel looks for grip on the wet tyresSzámomra még nem derültek ki az erőviszonyok a Brit Nagydíj időmérőjéből, köszönhetően a rengeteg esőnek. Arra azonban fény derült, hogy hogyan viselkednek a Pirelli különböző keverékű abroncsai a kocsikon. Ennek tükrében megpróbáljuk megjósolni, hogy mi fog holnap történni, a Brit Nagydíjon.

A holnapi verseny egyértelműen az időjárástól függ. Ugyanis mindegyik csapat tudja, hogy számára melyik időjárási feltétel a legkedvezőbb. Megnéztem az időjárás előrejelzést, ahol kiderítettem, hogy a mai eső csak a bemelegítés volt, ugyanis a holnapi nap egy komolyabb esőzésre lehet számítani. Ez nagyon megkavarná a mezőnyt, és egy hasonlóan kaotikus futam alakulhatna ki, mint a 2011-es Kanadai Nagydíj. Vegyük azokat a csapatokat, akik örülnének annak, ha a futam esős körülmények között zajlana!


Ha a futam alatt eleredne az eső, annak egyértelműen a McLaren örülne a legjobban, ugyanis a wokingiak nagyon jól mennek az extrém esős gumikon, mi sem bizonyítja jobban ezt a tényt, hogy Hamilton megnyerte a második szabadedzést, ami alatt egész égig esett az eső, illetve a mai kvalifikáción, a Q2-ben addig, ameddig zuhogott az eső, Hamilton verhetetlen volt, meg is nyerte a kvalifikáció második szakaszát. Azonban ahogy elkezdett száradni a pálya, előkerültek a köztes gumik, amiket a McLaren képtelen volt felmelegíteni, így Hamiltonnak be kellett érnie a 8.hellyel. Nem véletlenül vizsgálgatta Alonso és Webber autójának hátsó kerekét a brit, azt nézte, hogy mennyivel melegebb a Ferrari és a Red Bull hátsó kereke, mint a McLarené.


A McLaren mellett a Mercedes is örülne, ha a verseny közben, vagy előtt leszakadna az ég, ugyanis a Mercik a száraz körülmények között zajló harmadik szabadedzésen nem szerepeltek túl jól, ugyanis Schmacher a 14., Rosberg pedig a 18. helyen végzett, így nyilván való, hogy a Mercedes is jobban viselkedik a nedves körülmények között.


Miután a Sauber eltaktikázta magát, az időmérőn, jól jönne, ha a futamon helyre tudnák hozni a bakit, így nekik is jól jönne az a fránya eső. Sőt a svájci csapat pilótái örülnének a legjobban, ha az eső miatt a verseny átalakulna káosz-futammá, így Perez a 17., Kobayashi pedig 12. helyről előre tudná verekedni magát az élmezőnybe. Ráadásul a Sauberek számtalanszor bebizonyították már, hogy nagyszerűen mennek esőben, gondoljunk csak Perez malajziai bravúrjára az esőben, vagy Kobayashi második helyére, a Brit Nagydíj második szabadedzésén. "Ami a holnapi versenyt illeti, nem igazán érdekel, hogy esős vagy száraz verseny lesz. Hátulról fogok indulni, és olyan keményen fogok harcolni, amennyire csak lehet”- nyilatkozta Kobayashi

Ez eddig mind szép, és jó, de vajon mi lesz akkor, ha az eső nem fog esni? Annak is örülne néhány csapat,
kezdve a Ferrarival. Az olaszok ugyanis jobban teljesítettek a hétvégén a száraz edzésen, mint a nedvesen. A Ferrari a legjobban a szuper-lágy és a lágy abroncsot kedveli, a kemény keverékkel már meggyűlik a baja, ugyanis elég lassan melegíti fel, a köztes gumit szereti, az extrém esőt annyira nem. Éppen ezért a maranellóiak örülnének a legkevésbé az esőnek, Alonso és Massa is kifejtette, hogy száraz körülmények között zajló futamnak örülnének. Nem akarom elszomorítani a Ferrarisokat, de az időjárás jelentéseket elnézve, erre vajmi kevés esélyt látok.

Eddig egyetlen top csapatról nem esett még szó, a Lotusról. Bizony, Raikkönenék sem örülnének az esőnek, ugyanis a Lotusnál is hasonló a helyzet, mint a Ferrarinál: gyorsabbak száraz körülmények közt, mint nedves körülmények között. Azonban egy dologban különböznek a Ferraritól: az intermadiettel (köztes esőgumi) meglehetősen jó viszonyt ápolnak, misem bizonyítja jobban, mint hogy Raikkönen köztes gumin, a Q3-ban, KERS nélkül lett a 6.

Illetve itt vagyunk mi, nézők, akik egyértelműen örülnének az esőnek, ugyanis a csapadék biztos feldobná a versenyt, ismét egy izgalmas futamnak lehetnénk szemtanúi. Holnap minden kiderül, nem csak az, hogy esni fog-e az eső, vagy sem, hanem az is, hogy ki nyeri a 2012-es Brit Nagydíjat.

A bejegyzés trackback címe:

https://forma1.blog.hu/api/trackback/id/tr684635269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása