Forma 1 blog

Forma 1 blog

Elemzés: Jenson Button kanadai győzelme

2011. június 16. - f1-forma1.blog.hu

Desktop WallpaperBennem azonnal a futam után felmerült az a kérdés, hogy Jenson Button ,hogyan tudott nyerni a kanadai nagydíjon. Erre keressük a választ ebben a cikkben.


 

Jenson Button úgy nyert Kanadában ,hogy kiütötte Hamiltont, ezért be kellett iktatni egy plusz kerékcserét, majd kiütötte Alonsot is, ezzel az utolsó helyre esett vissza,ugyanis kilyukadt a gumija. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük rögtön az elejétől.

Button a 7. helyről rajtolt, ez nem egy túl jó erredmény, de a Mclaren elmondta, hogy ők esőre állították be az autójukat, de nem esett az eső az időmérőn. A rajtnál nem tudott előrébb jutni, csak a Hamilton-Webber incidenst követően tudta maga mögött tudni Webbert. Ezután Hamilton Schumachert támadta, de kicsúszott, ezt az alkalmat kihasználva előzte meg őt Button. Már előrébb volt kettő hellyel, úgy hogy nem is csinált semmit. És ezután jött az első baleset: amikor Hamilton akart elmenni Button mellett, Button számított Hamilton előzésére, csak a jobb oldalon, de Hamilton nem jobbról, hanem balról próbált meg elmenni mellette. Button erre nem számított, ezért ment neki Hamiltonnak, ezzel kiütve csapattársát.

A versenybírók a versenyt követően azért nem büntették meg mert azt mondta ,hogy nem látta az esőtől a csapattársát. Ekkor bejött a SC, ami Buttonnak ismét jól jött, mert nyugodtan mehetett a boxba, nem esett vissza így olyan sok helyet. Egy közepes, inter madiet gumit kapott. Ez egy nagyon jó ötlet volt, ugyanis már az ideális ív szárazzá vált. Ezzel nagyon előre tudott jönni. És, bár ez biztos nem direkt csinálta, de kiszúrt a két Ferrarissal, Massaval, és Alonsoval is, ugyanis miután Button egyre gyorsabb köröket futott, kihozták ők is a két Ferrarist, akik csak egy kört tudtak menni a közepes gumin, mert ahogy kiértek a boxból, azonnal elkezdett szakadni az eső. Buttonnak ez is nagyon jól jött ki, mert már előrébb utott 4-5 hellye, hála a közepes gumiknak, és már épp ment volna ki a boxba, ismét, mikor esni kezdett az eső. Mindenki kiment a boxba, és mindenki feltette az extrém esős gumit, majd le is állították a futamot, Button ekkor a 10. helyen tartózkodott.

Innen tornászta fel magát az elsőre. Megelőzte De La Rosat, akinek levitte az első szárnyát, így sokat hátraesett ( mármint De La Rosa ). Majd Alonsot támadta, akinek már ott loholt a nyakában, a tempókülönbség nagy volt, Button előbb elfordult, mint Alonso, majd úgy tett mint ha Alonsnot már megelőzte volna, és semmi helyet sem hagyott a spanyolnak, így őt is kiejtette a versenyből. Bejött a SC ( ami már megint pontossan Vettel kezére játszott) Button kereke kilyukadt, ezért egy fél kört lyukas gumival kellett megtennie, az utolsó helyre esett vissza, ekkor mindenki azt gondolta, hogy Button versenyének lőttek, joggal, ugyanis ki gondolná, hogy Button feljön a 21. helyről az elsőre? De ez így volt, ugyanis mikor bent volt a boxban, hogy kereket cseréljen egy Slicket kapott, amivel sorra futotta a leggyorsabb köröket, megelőzött 6 pilótát, 3 kör alatt. És egyre csak gyorsult végül már a 10. helyen autózott. Eddig az Alonsoval történ balesete óta megelőzött 11 versenyzőt. Az 50. körben közte, és Vettel között már "csak" 27 mp volt a különbség. Ezt a hátrány behozta 20 kör alatt. Segítségére játszott Massa falhoz vágódása, aki ugyan nem esett ki a versenyből, de Button mögé keveredett. Majd már Webberrel eggyüt ő is Schumachert üldözte, a 4.helyen. Webber meg is előzte a németet, de letért a pályáról, ezért Button is elé került. Nagyon könnyedén megelőzte Schumachert, és már ott loholt Vettel nyakán is, aki nem bírta Button nyomását, és kicsúszott, és megelőzte őt Button, az utolsó körben. Buttonnak óriási mázlija van ,hogy nem kapott ugyan azért büntetést, mint amiért Hamilton, Monacoban.

Button győzelmében nagyon fontos szerepe volt a csapatnak is, akik az autót nagyon okosan esős időre állította be, ami sokkal gyorsabbnak bizonyult, mint a Red Bull-é, ugyanis Button 20 kör alatt 27mp-es hátrányból nyert.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://forma1.blog.hu/api/trackback/id/tr342988686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schumi-fan 2011.06.17. 10:19:51

Helló Mester! Nagyon korrekt kis elemzés született a nagydíjról! Gratulálok Sch nevében is.
süti beállítások módosítása